LPG-auto verzekeren: waarom is een LPG-autoverzekering zo duur?

LPG staat voor ‘Liquefied Petroleum Gas’ oftewel vloeibaar petroleumgas: een mengsel van butaangas en propaangas. LPG dient onder meer als brandstof voor auto’s met mengselmotoren; in dat opzicht wordt LPG ook wel autogas genoemd. Een auto die op autogas rijdt, staat ook wel bekend als LPG-auto. Als autobrandstof brengt LPG verscheidene voordelen met zich mee, maar een bekend nadeel is de autoverzekering. Het verzekeren van LPG-auto’s kan namelijk lastig zijn en is relatief prijzig.

Zéér voordelig prijskaartje van LPG…
De Nederlandse benzineprijzen en dieselprijzen schommelen de afgelopen decennia enorm. De prijs van benzine schommelt sinds 2000 tussen de EUR 1,00 en EUR 1,90. De prijs van diesel fluctueert sindsdien tussen de EUR 0,75 en EUR 1,55. Onderaan de streep zijn de kosten voor deze twee vaakst voorkomende brandstoftypen enorm hoog…

Vooral als je ze vergelijkt met de prijs van LPG. De LPG-prijs bleef namelijk véél stabieler en varieerde van EUR 0,38 tot EUR 0,94. Daarnaast is LPG beduidend milieuvriendelijker dan diesel en benzine. Zodoende zou het in theorie opvallend voordelig kunnen zijn een LPG-installatie te laten inbouwen in je auto.

De dure verzekeringspremie van LPG-auto’s…
De verzekeringspremie kan enorm stijgen wanneer je een LPG-installatie in je auto laat bouwen. Hier hebben autoverzekeraars twee belangrijke redenen voor. De eerste reden gaat over het gewicht van de auto. Een auto wordt immers zwaarder als je een LPG-installatie in de auto bouwt. En het gewicht van een auto is voor veel verzekeraars belangrijk bij het bepalen van de WA-verzekeringspremie. Want hoe zwaarder een auto, des te meer schade deze zal toebrengen tijdens een aanrijding.

Daarnaast stijgt de waarde van een auto als er een LPG-installatie in de auto zit. De waarde van een LPG-installatie ligt namelijk rond de EUR 2.000,-. Naast het autogewicht heeft de autowaarde dus ook invloed op de hoogte van de premie. Want hoe waardevoller een auto, des te meer de verzekeraar moet uitkeren bij diefstal of totaalverlies. De geldelijke waarde van de auto beïnvloedt echter NIET de verplichte WA-premie, maar de eventuele vrijwillige (WA+ of allrisk) cascopremie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *